Japonský princ a princezná Akišino navštívili Vysoké Tatry a Spiš

25.06.2013 Poprad

Poprad 25. júna (TASR) – Tretí deň návštevy Slovenska pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Slovenskom venovali členovia japonskej cisárskej rodiny, princ Fumihito Akišino a princezná Kiko Akišino, návšteve Vysokých Tatier a Spiša.
Vzápätí po predpoludňajšom prílete na popradské letisko sa presunuli do botanickej záhrady Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici. Princ podľa botaničky Zuzany Kyselovej v sebe nezaprel prírodovedca. „Veľmi ho zaujali ho aj bežné druhy rastlín z našich lúk. Dôsledne si zapisoval ich názvy a fotografoval,“ uviedla s tým, že vzácnu návštevu obdarovali miskou so zasadenými troma tatranskými kvetmi medzi tatranskými skalkami.
Predstavitelia japonskej cisárskej rodiny potom zamierili do Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. „Je to pre nás obrovská pocta, povzbudenie do ďalšej činnosti a symbolické pripomenutie toho, že pred desiatimi rokmi sme od japonskej vlády dostali grant, ktorý umožnil spustenie digitálneho nahrávania v našich zvukových štúdiách,“ skonštatoval riaditeľ levočskej knižnice František Hasaj.
Japonský princ, ktorý si odniesol originálny dar v podobe knihy v braillovom písme s reliéfmi o slovenských pamiatkach UNESCO, sa na záver prehliadky špecializovanej knižnice porozprával s viacerými žiakmi miestnej Spojenej školy internátnej pre zrakovo postihnutých. Návštevu východného Slovenska ukončil na Spišskom hrade.
 

Vyberte región